Λιπαντικά

Η επεξεργασία τροφίμων και ποτών είναι παγκοσμίως ένα δυναμικό και συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο νέων διαδικασιών, νέου εξοπλισμού και νέων κανονισμών.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, η λίπανση των μηχανημάτων στα περισσότερα εργοστάσια τροφίμων και ποτών δεν ήταν διαφορετική από τις συνήθεις βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Το πρώτο επώνυμο γράσο με έγκριση για επαφή με τρόφιμα, αναπτύχθηκε από την Αμερικάνικη εταιρία JAX, ήταν το Magna-Plate 8, και αναπτύχθηκε κυρίως για την την τότε αναπτυσσόμενη βιομηχανία κρεάτων των ΗΠΑ.

Η JAX, από το 1960 μέχρι σήμερα, συνεχίζει να ερευνεί, να πρωτοπορεί και να προσφέρει διαρκώς βελτιωμένα λιπαντικά τροφίμων προκειμένου να ανταποκρίνονται στις διαρκώς πιο πολύπλοκες και απαιτητικές εφαρμογές, μηχανήματα και διαδικασίες.

Παρακάτω αναφέρουμε μερικές πρόσφατες εξελίξεις τελευταίας τεχνολογίας στη λίπανση εργοστασίων επεξεργασίας τροφίμων και ποτών.

• Η σειρά JAX Halo-Guard® FG, είναι γράσα τροφίμων υψηλών πιέσεων (E.P.), που εισάγουν μια νέα εποχή αντιδιαβρωτικής προστασίας και αξιοσημείωτες δυνατότητες ακραίας πίεσης και προστασίας κατά της φθοράς σε ένα γενικής χρήσης γράσο τροφίμων.

• Το COMPRESYN® της JAX είναι μια εντελώς νέα σειρά από συνθετικά και μερικώς συνθετικά λάδια κομπρεσέρ και αντλιών κενού FG-H1 που συνδυάζουν καινοτόμες τεχνολογίες για τις βιομηχανίες τροφίμων, φαρμάκων και συσκευασίας αναψυκτικών.

• Τα ρευστά Angel-Guard® είναι 100% συνθετικά, λιπαντικά τροφίμων ειδικά σχεδιασμένα για να είναι πιο εκτεταμένα τα διαστήματα διακοπής και επαναλίπανσης των μηχανημάτων υψηλής ταχύτητας ραφής μεταλλικών κουτιών για αναψυκτικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που κατασκευάζει η Angelus Sanitary Can Machine Company.

• Η τεχνολογία JAX Micronox® είναι μια πρωτοποριακή εξέλιξη στην τεχνολογία τροφίμων που αναπτύχθηκε και έχει αξεπέραστες επιδόσεις στη διατήρηση και την προστασία των λιπαντικών τροφίμων από τη μικροβιακή μόλυνση. Ιδίως σε εργοστάσια κρεάτων και πουλερικών όπου το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται έντονα, η αντιμικροβιακή τεχνολογία Micronox προστατεύει πολύ αποτελεσματικά το λιπαντικό από βακτήρια και μούχλα.