1. Είναι τα λιπαντικά τροφίμων κατώτερης ποιότητας από τα αντίστοιχα βιομηχανικά;
Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα λιπαντικά τροφίμων θα παρείχαν μικρότερο διάστημα λίπανσης ή πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι τα λιπαντικά τροφίμων δεν είναι ανθεκτικά σε υψηλότερες ή χαμηλότερες θερμοκρασίες και δεν είναι συμβατά με πλαστικά και ελαστομερή.
Τίποτα δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Τα λιπαντικά τροφίμων αποτελούνται από λάδια και τα πρόσθετα που έχουν εγκριθεί για επαφή με τρόφιμα και έχουν αναπτυχθεί ώστε να είναι εξίσου καλά με το αντίστοιχα συμβατικά βιομηχανικά λιπαντικά. Για αυτόν τον λόγο, ένα καλό λιπαντικό τροφίμων μπορεί να έχει τον ίδιο θετικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα και το κόστος με τα αντίστοιχο βιομηχανικό.
2. Υπάρχουν λιπαντικά τροφίμων διαθέσιμα για όλες τις εφαρμογές λίπανσης;
Μια άλλη παρανόηση σχετικά με τα λιπαντικά τροφίμων είναι ότι υπάρχει περιορισμένη γκάμα προϊόντων και επομένως λιπαντικά που δεν είναι εγκεκριμένα για χρήση με τρόφιμα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες εφαρμογές στα εργοστάσια τροφίμων, κάτι που θα συνεπαγόταν πρόσθετα προβλήματα ασφάλειας και δυσκολία διαχείρησης.
Όλοι οι τύποι λιπαντικών, από ξηρά λιπαντικά μέχρι πάστες για σπειρώματα, είναι πλέον διαθέσιμα σε τύπο λιπαντικού τροφίμων.
Η Αμερικάνικη βιομηχανία λιπαντικών JAX προσφέρει μια πολύ μεγάλη γκάμα λιπαντικών τροφίμων για όλες τις εφαρμογές σας.
3. Πρέπει να χρησιμοποιώ λιπαντικά Food-Grade για όλα τα σημεία λίπανσης;
Σε ένα περιβάλλον παραγωγής βρίσκουμε συχνά μια ποικιλία διαφορετικών σημείων λίπανσης. Ορισμένα βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με τη διαδικασία επεξεργασίας τροφίμων και άλλα βρίσκονται πιο μακριά από αυτήν.
Μια γενική παρανόηση είναι ότι τα σημεία λίπανσης που είναι απομακρυσμένα δεν χρειάζεται να λιπαίνονται με λιπαντικό τροφίμων.
Αυτό δεν είναι σωστό. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι μεταποιητές τροφίμων υποχρεούνται να καταρτίσουν σχέδιο HACCP, το οποίο θα πρέπει να προσδιορίζει όλους τους πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και τον τρόπο με τον οποίο εντοπίζονται και ελέγχονται οι κίνδυνοι. Αυτό περιλαμβάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τη χρήση λανθασμένων λιπαντικών. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτούς τους κινδύνους είναι να χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα λιπαντικά ποιότητας τροφίμων σε όλο το εργοστάσιό σας.
4. Τα τεστ της της Αμερικανικής υπηρεσίας FDA για την ασφάλεια των λιπαντικών τροφίμων
Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) είναι η ομοσπονδιακή κυβερνητική υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που ελέγχει την ποιότητα των τροφίμων και των φαρμάκων με την ευρεία έννοια.
Τα λιπαντικά, ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται, επειδή είναι ενώσεις που δεν αποτελούν τρόφιμα. Εάν το επιθυμούν, οι κατασκευαστές μπορούν να την χρησιμοποιήσουν ώστε τα λιπαντικά να ελέγχονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του FDA, μεταξύ άλλων στον οργανισμό NSF International. Αυτός ο οργανισμός ελέγχει το λιπαντικό βάσει των κανονισμών του 21 CFR §178.3570. Μετά την αποδοχή, το προϊόν λαμβάνει μια εγγραφή NSF H1, ως απόδειξη ότι το προϊόν είναι κατάλληλο ως λιπαντικό για τυχαία επαφή με τρόφιμα.
5. Είναι τα λιπαντικά τροφίμων ευνοϊκά για μικροβιακή μόλυνση;
Η JAX είναι πρωτοπόρος στον τομέα των λιπαντικών με έγκριση τροφίμων για περισσότερα από 60 χρόνια. Ήταν οι πρώτοι που εισήγαγαν λιπαντικά με έγκριση για επαφή με τρόφιμα στην αγορά το 1962, εγκεκριμένα από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτά τα λιπαντικά είναι εγκεκριμένα από NSF και έχουν H1 (περιστασιακή επαφή με τρόφιμο). Ορισμένα από αυτά έχουν ακόμη και έγκριση 3H που τους επιτρέπει να έρχονται σε άμεση επαφή με τα τρόφιμα.
Όλα τα λιπαντικά τροφίμων με πιστοποίηση JAX NSF H1 περιέχουν το αντιβακτηριακό συντηρητικό Micronox της JAX. Η JAX έχει αναπτύξει και κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το Micronox, το οποίο προστατεύει τα λιπαντικά από μικροβακτηριακή μόλυνση και αποδόμηση.
Η χρήση λιπαντικών με έγκριση για χρήση με τρόφιμα αποφεύγει μόνο τον κίνδυνο επιμόλυνσης.